środa, 27 maja 2015

Minimalistyczna zupa środowa :)

Zupa cebulowa jest najczęściej kojarzona z Francją i tamtejszą kuchnią, Francuzi przygotowują ją na bazie białego wina. W Austrii jest ona bardzo popularna, ale przepis uproszczono do minimum i nie zawsze wykorzystuje się do jej sporządzenia wino. Robiłam tę zupę już kilkakrotnie (jakoś tak dziwnie się składa, że akurat w środy) i stwierdzam, że zawsze się udaje, jest pyszna, a co najważniejsze, mogę ją zrobić bez wcześniejszego planowania nawet w pół godziny, bo nie jest wymagająca pod względem potrzebnych składników ani stopnia trudności.


Składniki (spora porcja dla 4 osób):

2 litry wywaru z warzyw
5 dużych cebul
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz

kilka kromeczek z bagietki
ser żółty
szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji

Przygotowanie

W dużym garnku przygotowuję wywar z warzyw. Wykorzystuję do tego najczęściej: 3 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, pora, natkę pietruszki, 2 ząbki czosnku i opaloną nad ogniem małą cebulę.


5 cebul obieram, kroję w talarki i duszę na maśle aż zmiękną i się zrumienią.


Do cebuli dodaję łyżkę mąki i mieszając smażę jeszcze przez chwilę.
Łyżką cedzakową wyjmuję z garnka warzywa, do pozostałego wywaru dodaję cebulę, sól, pieprz i gotuję na niewielkim ogniu jeszcze ok. 10 minut.

Posypane żółtym serem kromeczki z bagietki piekę przez 5 minut w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku. 

Znam przepisy, w których przekłada się zupę do żaroodpornych naczyń, na wierzch układa kromeczki z bagietki, lub chleba tostowego, całość posypuje startym serem i dopiero tak przygotowaną potrawę wkłada się do piekarnika na 10 minut.
Jednak ja wolę podawać ją tradycyjnie, na talerzu, z serowymi grzankami i zieloną cebulką. Pycha! :)



11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To musi byc wyśmienita:)

      Usuń
    2. Krystian, a myślałam, że Twoja ulubiona to pomidorowa z makaronem albo żurek :P

      Usuń
  2. Zrobię jutro!:) pychotka musi być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :) Podziel się wrażeniami smakowymi :)

      Usuń
  3. Moje wczorajsze komentarze się nie chciały opublikować, a mówiłam, że idę do Ciebie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupki już nie ma, ale weekendowo kombinuję z innym daniem, więc jest szansa, że tak czy siak dobrze trafisz :)

      Usuń
  4. Zupka wcale nie jest minimalistyczna :) Dzięki za inspirację :) CebuLOVE hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Mam nadzieję, że smakowała :)

      Usuń
    2. Bardzo smakowała :) Chociaż nie powiem - potrzebowałam kilku łyżek, żeby w pełni docenić smak - jest dosyć specyficzny ;)

      Usuń
  5. Muszę zrobić, bo faktycznie jest dość prosta w przygotowaniu i zawsze coś innego. Oczywiście wersja bez piekarnika, bo tym tutaj nie dysponuję, więc grzanki przypiekę na patelni. Nie wiem tylko jak opalę cebulę, ale coś się wykombinuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z Alicją przez Wiedeń , Blogger