niedziela, 14 czerwca 2015

Wiedeńska sałatka idealna na upały

Lato w pełni, upały odbierają apetyt na "ciężkie" dania, dlatego wczoraj zrobiłam idealną na weekend szybką, łatwą i zdrową wiedeńską sałatkę :)



Składniki dla 4 osób:

5 kromek czerstwego, białego pieczywa
3 ząbki czosnku
14 łyżek oliwy z oliwek
300 g. pomidorów koktajlowych
1 duża czerwona cebula
garść listków świeżej bazylii
100 g. kiełbasy wiedeńskiej (można zastąpić krakowską suchą)
300 g. mieszanki zielonych sałat
60 g. zielonych oliwek bez pestek
8 łyżek octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
sól i pieprz

Przygotowanie: (około 30 minut)

1. Chleb kroimy na kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 6 łyżkami oliwy z oliwek i polewamy po kawałkach chleba. Całość doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po 5 minutach można go przemieszać, należy uważać, żeby się nie przypalił. Powinien być chrupiący.



2. Pomidory przekrawamy na połówki, cebulę kroimy w cienkie piórka, bazylię w kosteczkę, szynkę  (na zdjęciu poniżej) w cienkie paseczki, oliwki w kółka a sałatę kawałkujemy.








3. Przygotowujemy sos: musztardę mieszamy z sokiem z połowy cytryny, dodajemy ocet balsamiczny, łyżeczkę miodu, pozostałe 8 łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.



4. Wystudzone już kawałki chleba łączymy z pokrojonymi warzywami i zieloną sałatą. Polewamy sosem i od razu serwujemy, żeby chleb był nadal chrupiący.



Smakuje pysznie! :)
Przepis znalazłam (i trochę zmieniłam) w magazynie kulinarnym "frisch gekocht" dostępnym w sieci sklepów Billa. Wszystkie ich propozycje dań smakują wyśmienicie :)

9 komentarzy:

  1. Oj potwierdzam... sałatka była świetna, w sam raz na upały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się i dziękujemy za towarzystwo! :)

      Usuń
  2. Prawie bezglutenowo... muszę tylko zmodyfikować przepis i usunąć pieczywo i... piwo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety pewnie nie będzie przepisów, które będą Ci pasować... chociaż, mój dzisiejszy obiad chyba by się dla Ciebie nadał :) Był łosoś i warzywka.

      Usuń
    2. Apri colla nie mów że Ty też musisz stosować dietę bezglutenową.. To jakaś plaga ostatnio z nietolerancją glutenu

      Usuń
  3. warto wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  4. Alka a może osobno jakiś blog kulinarny zrób :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E gdzie tam, nie czuję się ekspertem w tej dziedzinie :) Chyba, że będę tam dawać wskazówki jakich błędów nie popełniać :P

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie i modnie zdrowo :)
    Jak skombinuje składniki spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z Alicją przez Wiedeń , Blogger