Lato w pełni, upały odbierają apetyt na "ciężkie" dania, dlatego wczoraj zrobiłam idealną na weekend szybką, łatwą i zdrową wiedeńską sałatkę :)
Składniki dla 4 osób:
5 kromek czerstwego, białego pieczywa
3 ząbki czosnku
14 łyżek oliwy z oliwek
300 g. pomidorów koktajlowych
1 duża czerwona cebula
garść listków świeżej bazylii
100 g. kiełbasy wiedeńskiej (można zastąpić krakowską suchą)
300 g. mieszanki zielonych sałat
60 g. zielonych oliwek bez pestek
8 łyżek octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
sól i pieprz
Przygotowanie: (około 30 minut)
1. Chleb kroimy na kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 6 łyżkami oliwy z oliwek i polewamy po kawałkach chleba. Całość doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po 5 minutach można go przemieszać, należy uważać, żeby się nie przypalił. Powinien być chrupiący.
2. Pomidory przekrawamy na połówki, cebulę kroimy w cienkie piórka, bazylię w kosteczkę, szynkę (na zdjęciu poniżej) w cienkie paseczki, oliwki w kółka a sałatę kawałkujemy.
3. Przygotowujemy sos: musztardę mieszamy z sokiem z połowy cytryny, dodajemy ocet balsamiczny, łyżeczkę miodu, pozostałe 8 łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Wystudzone już kawałki chleba łączymy z pokrojonymi warzywami i zieloną sałatą. Polewamy sosem i od razu serwujemy, żeby chleb był nadal chrupiący.
Smakuje pysznie! :)
Przepis znalazłam (i trochę zmieniłam) w magazynie kulinarnym "frisch gekocht" dostępnym w sieci sklepów Billa. Wszystkie ich propozycje dań smakują wyśmienicie :)
Oj potwierdzam... sałatka była świetna, w sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się i dziękujemy za towarzystwo! :)
UsuńPrawie bezglutenowo... muszę tylko zmodyfikować przepis i usunąć pieczywo i... piwo :P
OdpowiedzUsuńNiestety pewnie nie będzie przepisów, które będą Ci pasować... chociaż, mój dzisiejszy obiad chyba by się dla Ciebie nadał :) Był łosoś i warzywka.
UsuńApri colla nie mów że Ty też musisz stosować dietę bezglutenową.. To jakaś plaga ostatnio z nietolerancją glutenu
Usuńwarto wyprobowac!
OdpowiedzUsuńAlka a może osobno jakiś blog kulinarny zrób :D
OdpowiedzUsuńE gdzie tam, nie czuję się ekspertem w tej dziedzinie :) Chyba, że będę tam dawać wskazówki jakich błędów nie popełniać :P
UsuńWygląda przepysznie i modnie zdrowo :)
OdpowiedzUsuńJak skombinuje składniki spróbuję! :)
:)
OdpowiedzUsuńMoim skromnym zdaniem warto po prostu kupić sobie wentylator. Taki podłogowy dla przykładu. Stoi sobie, miejsca dużo nie zajmuje i szybko można odczuć jego działanie. Szukałam w necie i trafiłam na sklep https://interblue.pl/wentylatory-biurkowe-i-podlogowe,c,161/ . Różne tam mają.
OdpowiedzUsuń